NACKSPÄRR

Nackspärr eller akut torticollis är ett vanligt förekommande tillstånd som drabbar de allra flesta någon gång i livet.Musklerna spänner sig och du blir stel i nacken. Smärtan är oftast huggande och den kommer när du rör nacken i olika riktningar. Orsak och uppkomst till nackspärr kan variera, men oftast uppkommer besvären akut.Torticollis som är det latinska namnet för nackspärr, betyder “sned hals”. Både det latinska namnet och det försvenskade namnet förklarar ganska bra hur du ser ut när du kommer in på behandling. Spänningar i musklerna som gör att nacken blir “sned” och att du känner att det är som en spärr och det tar stopp när du ska rör huvudet.

Nackspärr

Hos oss på Naprapatlogik finns den hjälp som du behöver för att bli av med dina besvär.

  • VAD ÄR ORSAKEN TILL NACKSPÄRR?

    Som i de allra flesta fall när du får akut ont i en del av kroppen, så beror det på att kroppen försvarar sig. När du stukar foten, då försvarar kroppen foten genom att spänna alla musklerna runt foten. Detsamma gäller också när du får nackspärr. Kroppen upplever någon form av hot mot nacken som gör att den krampaktigt spänner musklerna kring nacken i tron om att skydda leder och diskar. Samma sak gäller för ryggskott, musklerna spänner sig som en försvarsmekanism för att skydda strukturer så som ryggradens leder och diskar. Det drabbar ofta ländryggen. En nackspärr skulle därmed kunna ses som ett ryggskott fast i nacken. Detta är helt ofarligt och går oftast över av sig självt men kan ibland behöva lite hjälp på traven.

    Orsaken till att kroppen gör detta kan bero på att du exempelvis halkar till på en isfläck som du inte såg, ramlar i skidbacken eller sitter för länge vid datorn. Nackspärr kan också uppkomma av att du rör på huvudet, en helt vanlig rörelse som du gör flera gånger per dag men att just den dagen var kroppen lite extra sårbar pga att du kanske sovit dåligt, är stressad eller att du har ätit dåligt och därmed inte fått i dig tillräckligt med energi. Då har kroppen inte dom rätta förutsättningarna att hantera oförutsägbara händelser, rörelser eller stillasittande och reagerar då med att spänna sig.

    VAD BEROR NACKSPÄRR PÅ?

    Har du någon gång funderat på varför man drabbas av nackspärr? Man skulle kunna säga att det är kroppens sätt att försvara sig mot något som den upplever som ett hot. När du är i en rörelse som kroppen tror kommer skada någon av strukturerna i nacken, som en disk eller led, så krampar muskulaturen för att bromsa rörelsen och skydda nacken.

    – Om du står och fixar i trädgården i en konstig vinkel som kroppen inte är van vid så blir det till slut mer och mer spänt och överbelastat. Då händer det att muskulaturen krampar rejält. I andra fall kan det också komma som ett försvar i en plötslig och snabb rörelse, då krampar det för att bromsa och sen stelnar det till och smärtar. Om du skulle stuka foten är det vanligt att musklerna i underbenet krampar, och det är just för att bromsa rörelsen och skydda kroppen.

    VILKA ÄR SYMTOMEN VID NACKSPÄRR?

    Symtom på nackspärr är ofta en huggande eller nypande smärta vid rörelse av huvudet. Men det kan också vara att du plötsligt får ont i nacken vilket gör att du får svårt att röra nacken. Du kan få olika typer av nackspärr och det kan uppkomma på olika sätt.

    – Nackspärr kan både komma akut i en rörelse eller efter att du sovit i en oskön position och vaknar på morgonen med smärta. En annan vanlig situation är att du sitter länge framför datorn eller tittar ned i telefonen i en position för länge som inte kroppen gillar. Vissa kan även uppleva att nackspärr kan uppstå när man sitter i vinddrag, vilket gör att man spänner sig omedvetet. Även stress, bristande sömn, statiskt arbete eller plötsliga rörelser kan ge dig nackspärr.

    Normala symtom vid nackspärr kan vara:

    – Huggande smärta vid rörelse av nacken, såsom vridningar eller framåtböj. Det kan även hugga till i musklerna när du hostar eller nyser.

    – Molande värk som sitter i efter att du upplevt ett hugg.

    – Brännande känsla i nedre nacken och ner mot skulderbladet.

    – Nypande eller huggande smärta lokalt i nackvinkeln när du böjer huvudet bakåt.

     

    När akuta fasen har lagt sig efter några dagar kan du fortsatt känna av:

    – Nackstelhet vid rörelse av nacken.

    – Spänningshuvudvärk som uppkommer efter att musklerna har varit spända.

    HUR KAN JAG FÖREBYGGA NACKSPÄRR?

    Du kan på ett effektivt sätt förebygga besvär i nacken med träning. Styrke- och rörelseträning i kombination för både nacke, axlar och rygg kommer att göra dig mer uthållig och minska risken för framtida besvär. En tålig nacke har större förutsättningar för att klara av plötsliga rörelser, stress eller dålig sovposition och därmed inte lika lätt reagera med att spänna sig.

    Har du ett stillasittande arbete är det viktigt att ta rörelsepauser samt att variera arbetsposition för att förebygga nackspärr och andra besvär. Kroppen är gjord för att ständigt vara i rörelse och blir man stillasittande så arbetar musklerna statiskt under en längre tid vilket lätt skapar spänningar och smärta i kroppen.

    Har du återkommande nackproblem eller har du haft problem med långvariga besvär? Då kan det vara bra att besöka en kunnig och utbildad terapeut som kan hjälpa dig att få rätsida på vad som orsakar dina besvär och hur du ska bli av med dem.

    – Vi möter dagligen patienter med nackbesvär och det blir allt vanligare. Mer stillasittande liv med hängande huvuden över telefoner, datorskärmar och skolböcker är oftast förklaringen till uppkomst av patienternas besvär. Med några behandlingar av dina besvär, träning tillsammans med information om hur du rör dig och sitter i din vardag, blir vardagen problemfri på bara några veckor. /Vi på Naprapatlogik.

    En skicklig terapeut kan hjälpa till att ta reda på vad problemen beror på om du har problem med nacken. Ibland kan orsaken till besväret sitta på andra ställen i kroppen än just i nacken.

    – Hör av dig till en duktig terapeut som kan undersöka nacken och utreda vad som orsakar nackspärren. Du kan även behöva stärka vissa delar av kroppen, jobba med hållningen för att avlasta nacken, få bättre rörlighet i nacke och bröstrygg, stressa mindre eller göra ergonomiska förändringar i din vardag som att variera ställning när du sitter framför datorn.

    Ett annat sätt att förebygga problemen är att motionera och stärka musklerna i nacken, magen och ryggen.

     

    HUR SKA JAG TRÄNA VID NACKSPÄRR OCH FÖR ATT FÖREBYGGA?

    Precis som vid ryggskott ska du hålla igång och röra dig! Rörelse och aktivitet ökar blodcirkulationen. Ökad cirkulation är bra för att hjälpa läkningen av din nackspärr. Stillasittande och immobilisering gör inte din nackspärr bättre utan endast förlänger besväret. Börja med promenader och enkla rörelser för nacken för att få igång blodcirkulationen. Det brukar vara smärtlindrande. När du märker att rörelse är skönt för nacken kan du fortsätta utmana den genom isometriska kontraktioner och styrkeövningar för nedre delen av ryggen och skuldrorna för att avlasta för nacken. Lyssna på kroppens signaler för att inte provocera besväret, stegra successivt belastningen på nacken.

    Det svenska ordet “lagom” är ett bra ord för hur mycket eller lite du ska göra när du har nackspärr. Lagom mycket rörelse och aktivitet så att du inte stelnar till, men samtidigt inte för mycket så att du provocerar och eldar på besvären mer. Försök utmana nacken utan att provocera för mycket. Viktigt att ändå känna till att smärtan sällan är farlig när man har nackspärr men självklart är det besvärligt och något man vill undvika göra värre.

    När dina besvär blir bättre behöver du se över vad det är som orsakar din nackbesvär och ta itu med dem. Borsta inte dina besvär under mattan bara för att du blivit smärtfri! För att undvika att besvären kommer tillbaka i framtiden behöver nacken dels fortsatt stimulans men även ta reda på vad som orsakade nackspärren från början. Därav är det av stort värde att uppsöka en duktig terapeut som kan hjälpa dig att reda ut och komma med tips hur du kan underhålla detta på egen hand.

    Nackspärr kan te sig väldigt olika och smärtan och besvären kan variera väldigt mycket från person till person. Har du frågor eller är osäker på vad du ska och kan göra så är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Naprapatlogik för rådgivning!

    Rörelse är A och O. Vid nackspärr måste du sträva efter att återställa funktionen i nacken. Genom att exempelvis släppa på muskelspänningar kan du få igång rörelse i nacken igen. När du sedan kan röra på huvudet igen utan att det gör alltför ont är det viktigt att ta reda på orsaken till problemen.

    – För att sedan undvika att problemet kommer tillbaka måste du stärka svagheter och fortsätta träna för att behålla rörligheten i nacken.

    VAD SKA JAG UNDVIKA VID NACKSPÄRR?

    Många som har drabbats av nackspärr tänker att de måste hålla huvudet helt still, men det är helt fel. Du ska helst röra på nacken och på kroppen, för rörelse läker nackspärr. Det kommer antagligen göra ont till en början men ju mer du använder musklerna och rör på lederna desto skönare och mjukare kommer rörelsen kännas.

    – Pressa inte nacken för mycket i smärtsamma lägen, men håll inte huvudet stilla för då blir nacken bara ännu stelare. Du behöver inte slänga överdrivet med huvudet, men du ska heller inte vara rädd att röra på nacken.

    Försök att hitta en lagom dos av rörelse, gör inte för lite men heller inte för mycket. Det viktigaste är att inte vara rädd för rörelse. När du rör på kroppen så kommer blodciruklationen igång vilket är smärtlindrande. Om du trots allt är orolig för nacken så hör av dig till oss på Naprapatlogik så hjälper vi dig hitta balans.

    FINNS DET NÅGON BEHANDLING FÖR NACKSPÄRR?

    Vi på Naprapatlogik möter och behandlar dagligen patienter som har besvär med nackspärr. Eftersom alla kommer med olika mycket besvär, så har vi inga generella behandlingar som ser likadana ut. Vi är väldigt noggranna med att undersöka vad det är som gör ont. Undersökningen är viktig då vi vill hitta orsaken tillbesväret, så att vi kan behandla just ditt besvär. Efter undersökningen berättar vi vad vi vill behandla och hur.

    I vår behandling är vårt mål att du ska bli mindre spänd, mer rörlig och mindre smärtpåverkad. Det finns många olika tekniker för att nå dessa mål. Vi kan t.ex välja att justera lederna i nacken och ryggen med hjälp av manipulationstekniker. Ledjustering är ett enkelt och effektivt sätt att minska smärta och öka rörlighet i lederna. Vi behandlar muskler med hjälp av pressur (att trycka på musklerna) och med nålar (dry needling).

    Innan besöket är över får du också med dig övningar hem. Du kan med vår hjälp och våra övningar hjälpa dig själv! Bli av med dina besvär, bli smärtfri och öka rörelseförutsättningar för att sedan bygga upp styrka i nacken. Ibland kan vara så att besväret inte endast beror på nacken utan att andra ställen som till exempel bröstrygg eller skuldror behöver bli rörligare eller stärkas upp.

    Vid behandling för nackspärr börjar naprapaten undersöka och utreda vad nackspärren beror på. Sedan läggs relevant behandlingsplan upp med fokus på att öka rörligheten och släppa på dom muskulära spänningarna. Det kan vara genom olika manuella tekniker, som justering och manipulering av ryggraden för att öka rörligheten i stela leder eller genom pressur av muskler för att släppa på spänningar och få igång blodcirkulationen. Andra metoder kan vara till exempel dry needling eller rörlighetsövningar. För att sedan undvika att besvären kommer tillbaka kan det vara bra att se över ergonomi, rörelsemönster och träningsvanor ifall det ev behöver modifieras.

    – Först och främst är det viktigt att få tillbaka funktionen i nacken så att du som patient kan röra på huvudet utan att det smärtar. Sedan när det är bra så kan man jobba vidare för att stärka upp nacken samt förebygga att problemen uppstår igen. Oftast har en nackspärr inte bara en orsak, utan flera. Så ha tålamod och låt en skicklig naprapat hjälpa dig att bli smärtfri, öka rörligheten, stärka upp samt guida dig i framtiden för att undvika återfall.