Schlatterknä

Schlatterknä, kliniskt känt som Osgood-Schlatters sjukdom, är en vanlig orsak till knäsmärta hos växande ungdomar, särskilt de som är aktiva inom sporter som involverar mycket löpning, hoppning och snabba riktningsförändringar.

Hur uppstår Schlatterknä?

Schlatterknä uppstår när de snabba tillväxtfaserna under puberteten kombineras med intensiv fysisk aktivitet, vilket kan leda till överbelastning av senan som kopplar samman knäskålen med skenbenet. Denna överbelastning kan orsaka inflammation och ibland en liten fraktur i tillväxtzonen vid den övre delen av skenbenet, vilket leder till smärta och svullnad.

Vilka är konsekvenserna av Schlatterknä?

Obehandlat Schlatterknä kan resultera i ihållande smärta och svullnad, vilket kan påverka ungdomars förmåga att delta i sport och andra aktiviteter. I de flesta fall lindras dock symtomen gradvis när ungdomen slutar växa, även om en liten utbuktning på knät kan förbli.

Vad är symtom på Schlatterknä?

De mest uppenbara symtomen på Schlatterknä är smärta och svullnad precis under knäskålen, som kan förvärras av aktiviteter som löpning, hoppning och knäböj. Smärtan kan vara intermittent och variera i intensitet, men tenderar att bli värre med aktivitet och bättre med vila.

Riskfaktorer för Schlatterknä

Riskfaktorer för Schlatterknä inkluderar att vara i puberteten (särskilt pojkar), att vara fysiskt aktiv, särskilt inom sporter som innebär mycket löpning och hoppning, och att ha en snabb tillväxtspurt.

Förebyggande av Schlatterknä

För att förebygga Schlatterknä kan man anpassa träningsbelastningen, säkerställa rätt teknik under sport och motion, och uppmuntra till regelbunden stretching och styrketräning av lårmusklerna för att minska belastningen på knäsenan.

Hur kan en naprapat hjälpa mig vid Schlatterknä?

En naprapat kan hjälpa till att lindra symtomen på Schlatterknä och stödja återhämtningen genom att erbjuda behandlingar som manuell terapi för att minska smärta och inflammation, rörelsekorrigering för att förbättra teknik, och individuellt anpassade övningar för att stärka musklerna och öka flexibiliteten.

Återhämtning och rehabilitering

Rehabilitering för Schlatterknä fokuserar på smärtlindring, styrketräning av omgivande muskler och flexibilitetsövningar för att främja läkning och återvända till aktivitet. Tiden det tar att återhämta sig från Schlatterknä kan variera, men de flesta ungdomar återhämtar sig helt efter att de har slutat växa.

När bör du söka medicinsk hjälp?

Om ditt barn upplever ihållande smärta, svullnad eller rodnad i knäet, eller om symtomen begränsar deras aktivitetsnivå eller påverkar deras vardagliga liv, bör du söka medicinsk hjälp.

Behandla ditt Schlatterknä hos Naprapatlogik

Naprapatlogik i Sollentuna är vi här för att stödja dig och ditt barn genom utmaningarna med Schlatterknä. Vi erbjuder en rad behandlingar anpassade till ditt barns specifika behov och mål. Kontakta oss idag för att påbörja vägen mot återhämtning.

Vi finns även som naprapatklinik i Täby, Näsbypark, Rotebro, Upplands Väsby och Roslags näsby.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED