AC-ledsskada

En AC-ledsskada uppstår när AC-leden, som är den lilla leden mellan nyckelbenet (clavicula) och skulderbladet (scapula) i axeln, skadas. Denna typ av skada kan omfatta sträckningar, sprickor eller avslitning av ligamenten som håller nyckelbenet och skulderbladet samman i denna led.

Vad är orsaken till AC-ledsskada?

AC-ledsskador kan ha flera orsaker, inklusive traumatiska händelser som direkt stötar eller fall på axeln. Andra faktorer som kan bidra till skadan inkluderar upprepad överansträngning av axeln eller försvagning av de stabiliserande musklerna runt AC-leden.

Vilka symptom kan förekomma vid AC-ledsskada?

Symtom på en AC-ledsskada kan innefatta smärta, ömhet och svullnad över AC-leden. Du kan också uppleva en känsla av instabilitet i axeln och begränsad rörlighet i armen på den skadade sidan. I mer allvarliga fall kan det synas en tydlig förhöjning av nyckelbenet på axeln.

När ska man söka vård för AC-ledsskada?

Om du misstänker att du har drabbats av en AC-ledsskada bör du söka vård så snart som möjligt. Det är särskilt viktigt att uppsöka vård om du upplever svår smärta, känner av instabilitet i axeln eller har begränsad rörlighet i armen.

Hur behandlar våra naprapater AC-ledsskada?

När du söker vård för en AC-ledsskada kommer en av våra naprapater att noggrant utvärdera din axel och bedöma smärtgraden, rörligheten och styrkan. Behandlingen kan omfatta en kombination av manuell terapi, övningar för att förbättra rörlighet och styrka i axeln samt eventuell användning av akupunktur eller andra behandlingsmetoder.

Behandlingsmetoden för AC-ledsskada varierar beroende på skadans omfattning. Mindre allvarliga skador kan vanligtvis behandlas med vila, kyla och smärtlindring, medan mer allvarliga skador kan kräva kirurgisk ingrepp. Din naprapat kommer att ge dig råd om egenvård och övningar som du kan utföra hemma för att hjälpa till med rehabilitering och förebyggande av framtida skador.

Boka tid för behandling av AC-ledsskada redan idag

När det gäller kroppsliga åkommor som AC-ledsskada är det viktigt att agera snabbt. Ju tidigare du påbörjar din behandling, desto snabbare kan du återhämta dig. Tveka inte, boka en tid för naprapatbehandling hos oss redan idag och låt oss hjälpa dig på vägen till återhämtning.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED