Axelluxation

Axelluxation innebär att axelleden avviker från sin normala position där överarmsbenet möter skulderbladet och glider ur led, antingen helt eller delvis. Det kan uppstå på grund av olika faktorer.

Vad orsakar en axelluxation?

Trauma är en vanlig orsak till axelluxation, såsom att falla på en utsträckt arm eller få en kraftig stöt mot axeln. Det kan också inträffa vid idrottsaktiviteter där axeln utsätts för intensiva rörelser, som exempelvis kastning i baseboll eller handboll.

Symptom vid axelluxation

Symptomen vid en axelluxation innefattar vanligtvis smärta, stelhet och instabilitet i axeln. Svullnad och en synlig förskjutning av axelleden kan också förekomma och kan vara öm vid beröring. Andra möjliga symtom inkluderar stickningar, domningar eller svaghet i armen eller handen.

När bör jag söka vård för axelluxation?

Det är viktigt att söka vård så snabbt som möjligt om du misstänker att du har drabbats av en axelluxation. Om axeln inte behandlas kan det leda till ytterligare skador och komplikationer, såsom frakturer eller nervskador.

Hur våra naprapater behandlar axelluxation

Behandlingen för axelluxation beror på skadans omfattning. En av våra naprapater kan bedöma skadan och utveckla en individuell behandlingsplan. Rehabiliteringsövningar för att stärka axelmusklerna och förbättra rörligheten kan ingå i behandlingen. Manuell behandling såsom dry needling eller idrottsmassage kan användas för smärtlindring och förbättrad rörlighet.

I vissa fall kan kirurgi eller repositionering vara nödvändig för att reparera skadad vävnad eller stabilisera axelleden. Om det skulle vara fallet kommer vi att hänvisa dig till en läkare istället för en naprapat.

 

 

Boka tid för behandling av axelluxation redan idag

När du drabbas av axelluxation är det viktigt att agera snabbt. Ju tidigare du börjar med rehabiliterande behandling efter skadan, desto snabbare kan du återhämta dig. Tveka inte, boka en tid för naprapatbehandling hos oss redan idag och få den hjälp du behöver för att återfå en fungerande axel!

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED