Labrumskada

Skada på axelns labrum, även känt som labrumskada, är en vanligt förekommande skada som drabbar den stabiliserande strukturen i axelleden, vilket förhindrar att ledhuvudet glider ur led. Denna typ av skada kan vara antingen en partiell eller fullständig avslitning av labrum från dess fäste i axelns ledyta.

Orsaker till labrumskada

Labrumskador kan ha två huvudsakliga orsaker. Den första är en Bankartskada, som inträffar vid direkt trauma mot axeln när den går ur led, vilket kan uppstå till exempel vid en fallskada på en utsträckt arm. Den andra orsaken är en SLAP-skada, som vanligen uppstår genom överbelastning eller upprepad dragkraft på bicepssenan, som vid bollkastning, racketsporter och tunga lyft.

Symptom vid labrumskada

Symtomen på labrumskada kan variera beroende på skadans omfattning. Vanliga symtom inkluderar smärta i axeln, särskilt vid rörelse eller belastning av armen, höra knäppljud samt en känsla av instabilitet. Andra möjliga symtom kan innefatta stelhet, svullnad och svaghet i armen.

När bör jag söka vård för min labrumskada?

Om du upplever några av dessa symtom bör du söka vård för din labrumskada. Det är särskilt viktigt att uppsöka vård om du har svår smärta, svullnad eller om axeln är felställd och dessa symtom inte förbättras efter några dagars vila och smärtlindring.

Hur vi behandlar labrumskada hos våra naprapater

När du kommer till oss för vård av labrumskada kommer en av våra naprapater att undersöka din axel och bedöma skadans omfattning. Behandlingen kan inkludera manuell terapi, stretching och stärkande övningar. Våra naprapater är experter på att hjälpa dig rehabilitera korrekt efter en labrumskada.

Efter behandlingen kommer vi även att ge dig råd om egenvård och övningar som du kan göra hemma för att underlätta rehabiliteringen och förebygga framtida skador.

Om du har en pågående axelluxation där axelleden är ur led kan det vara nödvändigt med kirurgi eller att sätta axelleden på plats. I sådana fall kommer vi att hänvisa dig till en läkare.

Boka tid för behandling av labrumskada redan idag

När du drabbas av en labrumskada är det viktigt att agera snabbt. Ju tidigare du börjar med rehabiliterande behandling desto snabbare kommer du att kunna återhämta dig. Tveka inte, boka en tid för naprapatbehandling hos oss redan idag och få hjälp att återfå en väl fungerande axel!

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED