Gikt

Gikt är en form av artrit som orsakas av en uppbyggnad av urinsyra i kroppen, vilket leder till kristallbildning i lederna. Dessa kristaller kan orsaka intensiv smärta, svullnad och rodnad. Gikt påverkar ofta stortån, men kan även påverka andra leder, inklusive knäleden.

Hur uppstår gikt?

Gikt uppstår när det finns för mycket urinsyra i blodet, ett tillstånd som kallas hyperurikemi. Urinsyra är en naturlig biprodukt av nedbrytningen av puriner, som finns i vissa livsmedel och drycker. När kroppen inte kan eliminera tillräckligt med urinsyra, eller om det produceras för mycket av det, kan urinsyra kristallisera och deponeras i leder och omgivande vävnader.

Vad är konsekvenserna av gikt?

Gikt kan vara mycket smärtsamt och kan leda till betydande rörelsebegränsningar under en giktattack. Kronisk gikt kan leda till permanent skada på lederna och njurarna, och öka risken för hjärtsjukdomar.

Vad är symtomen på gikt?

Symtomen på gikt inkluderar plötslig och intensiv smärta i en led, ofta under natten, svullnad, rodnad och värme i den drabbade leden, och stelhet i leden, särskilt på morgonen.

Riskfaktorer för gikt

Riskfaktorer för gikt inkluderar genetik, övervikt, konsumtion av alkohol och livsmedel rika på puriner, användning av vissa läkemedel, som diuretika och låg fysisk aktivitet.

Förebyggande av gikt

För att förebygga gikt kan man försöka att upprätthålla en hälsosam vikt, äta en balanserad kost låg i puriner, begränsa alkoholkonsumtionen, dricka mycket vatten, och motionera regelbundet.

Hur kan en naprapat hjälpa mig vid gikt?

Naprapater kan hjälpa till att lindra smärtan och inflammationen vid gikt genom olika behandlingar som manuell terapi, rörelsekorrigering och rådgivning om kost och motion.

Återhämtning och rehabilitering från gikt

Med rätt behandling kan giktattackerna oftast kontrolleras och förebyggas. Behandling kan inkludera läkemedel för att kontrollera urinsyranivåerna, smärtlindring och livsstilsförändringar.

När bör du söka medicinsk hjälp?

Om du upplever plötslig, intensiv ledsmärta, särskilt i foten eller knäet, bör du söka medicinsk hjälp. Tidig diagnos och behandling av gikt kan förhindra framtida giktattacker och minska risken för permanent skada.

Behandla din gikt hos Naprapatlogik

Naprapatlogiks naprapati i Sollentuna erbjuder vi omfattande och individualiserade behandlingar för att hjälpa dig hantera din gikt. Genom att kombinera olika terapiformer och ge rådgivning om livsstilsförändringar, strävar vi efter att lindra din smärta och förbättra din livskvalitet. Kontakta oss idag för att börja din väg mot återhämtning.

Vi finns även som naprapatklinik i Täby, Näsbypark, Rotebro, Upplands Väsby och Roslags Näsby.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED