Inflammerad Patellarsena PFSS

Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS), även känt som “löparknä”, är en vanlig orsak till knäsmärta, särskilt bland unga idrottare, kvinnor och personer som nyligen har intensifierat sin fysiska aktivitet. Det kännetecknas av smärta fram i knäet, runt knäskålen (patella), och kan orsakas av inflammation i patellarsenan.

Hur uppstår en inflammerad patellarsena PFSS?

PFSS kan uppstå på grund av flera faktorer, men i grund och botten handlar det om stress och belastning på knäleden och patellarsenan. När muskler och ligament runt knäet inte fungerar optimalt, kan detta leda till en felriktad belastning på patellarsenan, vilket orsakar inflammation och smärta. Denna obalans kan vara resultatet av överbelastning, dålig kroppshållning, felaktig löpteknik, eller en plötslig ökning i träningsintensitet eller volym.

Vilka är konsekvenserna av en inflammerad patellarsena PFSS?

Om PFSS inte behandlas ordentligt kan det leda till kronisk smärta och funktionsnedsättning. Smärtan kan bli så intensiv att den begränsar fysisk aktivitet, inklusive idrott, arbete och till och med vardagliga uppgifter som att gå upp och ner i trappor. På lång sikt kan kronisk PFSS leda till strukturella förändringar i knäet, inklusive broskförlust.

Vad är symtom på inflammerad patellarsena PFSS?

De mest karakteristiska symtomen på PFSS är smärta fram i knäet, runt knäskålen, som vanligtvis förvärras vid aktiviteter som löpning, hoppning, knäböj eller trappklättring. Andra symtom kan innefatta en känsla av att knäet “ger vika”, knakande eller knäppande ljud i knäet, eller svullnad runt knäskålen.

Riskfaktorer för inflammerad patellarsena PFSS

Risken att utveckla PFSS kan ökas av vissa faktorer, bland annat överdriven träning, plötsliga förändringar i träningsintensitet eller volym, felaktig löpteknik eller andra biomekaniska problem, som felställda fötter eller benlängdsskillnader. Kvinnor, särskilt de med en större “Q-vinkel” (vinkeln mellan höften och knäet), har en högre risk att utveckla PFSS.

Förebyggande av inflammerad patellarsena PFSS

För att förebygga PFSS bör du överväga att ta det följande stegen:

  • Gradvis öka träningsintensiteten: Om du nyligen har börjat ett träningsprogram eller ökat ditt träningsintensitet, bör du göra det gradvis för att ge dina muskler och senor tid att anpassa sig.
  • Förbättra din löpteknik: Felaktig löpteknik kan leda till ökad stress på patellarsenan. Att arbeta med en idrottstränare eller fysioterapeut för att förbättra din teknik kan hjälpa till att förebygga PFSS.
  • Styrka och balans: Träna upp dina muskler för att bättre stödja och stabilisera knäet kan också hjälpa till att förebygga PFSS. Speciellt viktigt är styrka i höfterna och benen samt balansträning.

Hur kan en naprapat hjälpa mig vid inflammerad patellarsena PFSS?

En naprapat kan erbjuda omfattande behandling för PFSS, inklusive manuell terapi för att lindra smärta och inflammation, individuellt anpassade övningar för att stärka musklerna och förbättra rörligheten, samt råd om träningsprogram och teknik. Naprapater är experter på muskuloskeletala problem och kan erbjuda ett helhetsperspektiv på din behandling.

Återhämtning och rehabilitering

Återhämtningen från PFSS kan variera beroende på allvarlighetsgraden av tillståndet och individens övergripande hälsa. I allmänhet fokuserar rehabilitering på att minska inflammation och smärta, stärka musklerna runt knäet och förbättra rörligheten. Ditt rehabprogram kan omfatta sjukgymnastik, styrke- och balansövningar, samt anpassningar av ditt träningsprogram.

När bör du söka medicinsk hjälp?

Om du upplever ihållande smärta fram i knäet som förvärras vid fysisk aktivitet, bör du söka medicinsk hjälp. Detta gäller särskilt om smärtan hindrar dig från att delta i dina normala aktiviteter, eller om du också upplever symtom som svullnad, instabilitet i knäet, eller knäppande eller knakande ljud i knäet.

Behandla din inflammerade patellarsena (PFSS) hos Naprapatlogik

Naprapatlogiks naprapati i Sollentuna har vi omfattande erfarenhet av att behandla PFSS och andra knäproblem. Vi erbjuder individualiserade behandlingsplaner baserade på dina specifika behov och mål. Kontakta oss idag för att börja din väg mot återhämtning.

Vi finns även som naprapatklinik i Täby, Näsbypark, Rotebro, Upplands Väsby och Roslags Näsby.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED