Knäartros

Knäartros, även känt som gonartros, är en degenerativ ledsjukdom som innebär att brosket i knäleden bryts ner och tunnas ut. Detta kan orsaka smärta, svullnad, och begränsad rörlighet i knäet.

Hur uppstår knäartros?

Knäartros är oftast resultatet av åldersrelaterade förändringar, men kan också orsakas av överanvändning, genetik, övervikt och tidigare skador. När brosket i knäleden slits ut, minskar det sin förmåga att fungera som en stötdämpare, vilket leder till att benen gnider mot varandra och orsakar smärta och inflammation.

Vad är konsekvenserna av knäartros?

Knäartros kan påverka en individs livskvalitet avsevärt. Det kan leda till smärta, stelhet och svårigheter att utföra vardagliga aktiviteter som gå, klättra i trappor eller stå upp från en sittande position. Utan behandling kan knäartros leda till permanent funktionshinder och rörelsebegränsningar.

Vad är symtomen på knäartros?

De vanligaste symtomen på knäartros inkluderar knäsmärta som förvärras vid aktivitet, stelhet i knäet, särskilt efter vila eller på morgonen, svullnad, knakande eller skrapande ljud när knäet rör sig, och svårigheter att röra knäet fullt ut.

Riskfaktorer för knäartros

Riskfaktorer för knäartros inkluderar hög ålder, övervikt, tidigare knäskador, genetiska faktorer, kön (kvinnor har högre risk än män) och vissa yrken som innebär mycket knäbelastning.

Förebyggande av knäartros

Att hålla en hälsosam vikt, stärka musklerna runt knäet genom regelbunden motion, äta en näringsrik kost, undvika överanvändning och skada av knäet samt tidig diagnos och behandling vid första tecken på problem kan hjälpa till att förebygga knäartros.

Hur kan en naprapat hjälpa mig vid knäartros?

Naprapater kan erbjuda en rad behandlingar för att lindra symtomen på knäartros och förbättra knäets funktion. Detta kan inkludera manuell terapi, rörelsekorrigering, styrketräning, stretching, rådgivning om livsstilsförändringar och smärtlindring.

Återhämtning och rehabilitering från knäartros

Medan det inte finns någon bot för knäartros kan symtomen hanteras effektivt med rätt behandling och livsstilsförändringar. Rehabilitering kan innebära fysioterapi, motion, smärtkontroll och i vissa fall kirurgi.

När bör du söka medicinsk hjälp?

Om du har ihållande knäsmärta, svullnad, styvhet, eller svårigheter att röra ditt knä, bör du söka medicinsk rådgivning. Tidig diagnos och behandling av knäartros kan förbättra prognosen och livskvaliteten.

Behandla ditt meniskruptur hos Naprapatlogik

vår Naprapatklinik i Sollentuna erbjuder vi omfattande och individanpassade behandlingar för att hjälpa dig hantera din knäartros. Genom en kombination av terapier, rådgivning och support, strävar vi efter att hjälpa dig att återfå din rörlighet och minska din smärta. Kontakta oss idag för att påbörja din resa mot återhämtning.

Vi finns även som naprapatklinik i Täby, Näsbypark, Rotebro, Upplands Väsby och Roslags Näsby.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED