Löparknä (ITB-syndrom)

Löparknä, kliniskt känd som ITB-syndrom (iliotibialbandssyndrom), är en vanlig orsak till smärta på utsidan av knäet, särskilt bland långdistanslöpare. Det beror på inflammation i iliotibialbandet, ett tjockt band av vävnad som löper längs utsidan av låret, från höften till skenbenet.

Hur uppstår löparknä?

Löparknä uppstår oftast som en överbelastningsskada, orsakad av upprepade böjningar och sträckningar av knäet under löpning. Detta kan leda till inflammation och irritation i iliotibialbandet, särskilt där det gnider mot utkanten av lårbenet.

Vilka är konsekvenserna av löparknä?

Om inte behandlat, kan löparknä leda till kronisk smärta och funktionsnedsättning, vilket kan begränsa löpförmågan och påverka dagliga aktiviteter.

Vad är symtom på löparknä?

De mest karakteristiska symptomen på löparknä är smärta och ömhet på utsidan av knäet, som oftast förvärras av löpning, särskilt nedförslöpning, och kan bli så intensiva att de hindrar löpningen.

Riskfaktorer för löparknä

Vissa faktorer kan öka risken att utveckla löparknä, inklusive:

  • Överdriven träning eller en snabb ökning av träningsintensiteten
  • Felaktig löpteknik
  • Muskulär obalans i höfter och ben
  • Anatomiska oegentligheter, såsom benlängdsskillnader

Förebyggande av löparknä

Förebyggande strategier för löparknä kan innefatta:

  • Gradvis ökning av träningsintensiteten
    Användning av korrekt löpteknik
  • Styrketräning för höfter och lår för att stödja iliotibialbandet
  • Stretching före och efter löpning

Hur kan en naprapat hjälpa mig vid löparknä?

En naprapat kan erbjuda omfattande behandling för löparknä, inklusive manuell terapi för att lindra smärta och inflammation, individuellt anpassade övningar för att stärka musklerna och förbättra rörligheten, samt råd om löpteknik och skoval.

Återhämtning och rehabilitering

Rehabilitering för löparknä fokuserar på att lindra inflammation och stärka de muskler som stöder knäet, särskilt höft- och lårmusklerna. Återhämtningstiden varierar beroende på skadans allvarlighetsgrad och individens allmänna hälsa.

När bör du söka medicinsk hjälp?

Om du upplever ihållande smärta på utsidan av knäet, särskilt om smärtan förvärras vid löpning eller andra aktiviteter som innefattar böjning och sträckning av knäet, bör du söka medicinsk hjälp.

Behandla ditt löparknä hos Naprapatlogik

Naprapatlogiks naprapati i Sollentuna har vi stor erfarenhet av att behandla patienter med löparknä. Vi strävar efter att erbjuda individualiserade, beprövade behandlingsstrategier för att återställa knäets funktion och minska risken för framtida skador. Om du misstänker att du lider av löparknä, tveka inte att kontakta oss för en bedömning och diskussion om dina behandlingsalternativ.

Vi finns även som naprapatklinik i Täby, Näsbypark, Rotebro, Upplands Väsby och Roslags Näsby.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED