Skolios

Skolios är en sjukdom som påverkar skelettet och kännetecknas av en avvikelse i ryggradens form. Istället för att vara rak sett bakifrån, böjer sig ryggraden antingen åt höger eller vänster, vilket resulterar i en S- eller C-formad kurva. Denna böjning kan omfatta hela ryggraden eller bara en del av den.

Vad är orsakerna till att man får skolios?

Orsakerna till skolios är inte alltid tydliga, men det finns flera faktorer som kan bidra till dess uppkomst. Ärftlighet spelar ibland en roll, då skolios kan förekomma inom vissa familjer. Dessutom kan neurologiska tillstånd som cerebral pares eller muskelsjukdomar som muskeldystrofi vara bidragande faktorer. Skolios kan också utvecklas som en följd av andra sjukdomar eller skador, som exempelvis ryggmärgsbråck eller tidigare ryggskador.

Vilka symtom får man vid skolios?

Symtomen vid skolios kan variera beroende på graden av ryggradens böjning och personens ålder. Vissa personer med mild skolios kan uppleva minimala eller inga symtom alls, medan personer med allvarlig skolios kan drabbas av andningssvårigheter och kronisk ryggsmärta. Andra symtom kan inkludera tydlig asymmetri i axlar eller höftleder, vilket kan påverka passformen på kläder, samt en ojämn midja på bara en sida. Dessutom kan personer med skolios känna sig tröttare än vanligt och uppleva nedsatt rörlighet.

När bör man söka behandling för skolios?

Det är viktigt att söka medicinsk vård så snart som möjligt om man misstänker att man har skolios. Vanligtvis upptäcks tillståndet vid en rutinmässig läkarundersökning eller vid en ryggkontroll. Andra indikationer på skolios kan vara kläder som inte sitter som de ska eller en synlig krökning i ryggen. Om man upplever ihållande ryggsmärta eller andningssvårigheter är det också viktigt att söka vård.

Naprapatbehandling för skolios

Våra Naprapater kan erbjuda olika behandlingsmetoder för att hjälpa till vid skolios. Målet med behandlingen är att förbättra funktionen och lindra smärta genom en kombination av livsstilsråd, terapi och manuell behandling. Naprapaterna kan ge råd om träning, kost och ergonomi för att hjälpa till att hantera skolios och minska smärtan. Vi kan också använda olika tekniker som massage, triggerpunktsbehandling, koppning och akupunktur för att förbättra rörligheten och minska smärta. Manuell behandling, såsom spinal manipulation och mjukdelsbehandling, kan användas för att justera och förbättra ryggradens rörlighet.

Varje individ med skolios har unika behov, och naprapaterna kommer att utforma en individuell behandlingsplan baserad på patientens specifika behov och situation. Det kan inkludera utvärdering av kroppshållning, muskelstyrka och rörlighet, samt diskussion om tidigare skador eller sjukdomar som kan påverka behandlingsplanen.

Våra naprapater kommer att arbeta med dig för att förbättra din funktion och minska smärtan genom en kombination av terapi, manuell behandling och rådgivning. Vi kommer att fokusera på att förbättra din kroppshållning, öka rörligheten i ryggraden och balansera dina muskler. Genom olika tekniker, som massage, triggerpunktsbehandling och akupressur, kommer vi att lindra smärta och spänningar. Dessutom kan vi ge dig övningsprogram och råd om träning, kost och ergonomi för att stödja din återhämtning.

Boka en tid för behandling av skolios redan idag!

Du kan boka en tid för behandling av skolios hos våra naprapater i Sollentuna eller på naprapatkliniken i Täby redan idag. Skolios är en komplex åkomma som kan kräva olika typer av behandling. Om du har besökt en läkare men fortfarande upplever smärta och problem som du vill hantera, är du välkommen att boka en tid hos oss. Vi kommer att hjälpa dig att återfå funktionen och lindra smärtan genom en skräddarsydd behandlingsplan.

Vi förstår att skolios kan vara en utmanande sjukdom, men vi är här för att hjälpa dig på din rehabiliteringsresa. Boka en tid för behandling av skolios redan idag och låt våra erfarna naprapater ge dig den omsorg och expertis du behöver för att hantera din skolios och förbättra din livskvalitet.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED