HÄLSPORRE
Hälsporre är namnet på ett besvär som uppkommer under foten, framför hälbenet. Hälsporre uppkommer som så många andra besvär, när du överanstränger foten och gör något som du inte brukar göra.
HÄLSPORRE
Många terapeuter och läkare diagnostiserar all smärta som uppkommer under foten med hälsporre, trots att många som söker för
smärta under foten inte har någon hälsporre. Plantar fasciit, plantar heel pain eller “smärta under hälen” är andra namn på samma besvär.
Vad är hälsporre?
Hälsporre är ett besvär som uppstår under foten, in mot hälen.
I hålfoten, under foten, har du starka muskler och senor som är viktiga för fotens funktion, stötdämpning och balans. Hälsporre beror på en överbelastning i delar av senstrukturerna (plantar fascian) som skapar en inflammation under foten. Hälsporren kan ge kraftig smärta i hålfoten, samt ut på sidan av foten. När du går runt med smärta en längre tid kan det bildas en liten pålagring med brosk in mot hälbenet. Den har fått namnet hälsporre.
En ökad risk för besvär finns hos personer som snedbelastar pga exempelvis hjulbenthet eller att du tränar mycket på hårt underlag.
Vad är det egentligen?
Det finns delade meningar om det är själva “sporren” under foten som är orsaken till smärtan. Kan “sporren” kanske alltid har funnits under foten, utan att smärta uppkommer? I samband med ultraljudsundersökningar av patienter, har det visat sig att ett flertal patienter har en hälsporre, men är helt utan smärtsymtom.
Om detta stämmer, så är namnet hälsporre kanske inte rätt benämning för besvär under foten. Plantar fasciit är den medicinska diagnosen för smärta under foten. Ändelsen “it” betyder att det är en inflammatorisk process som pågår. Att kalla det för en inflammation är dock missvisande då smärtan under foten inte alltid är pga en inflammation.
Våra tips:
Om du har smärta under foten, en smärta som uppkommer när du går, när du ska kliva ur sängen på morgonen eller när du får tryck mot undersidan foten.
Uppsök en terapeut med kunskap om fötter och övriga kroppen, så att du får rätt hjälp direkt. Besvär som hälsporre är svårt att vila bort, då besvären oftast kommer tillbaka när du börjar aktivera dig igen.
Vad beror hälsporre på?
Om man belastar sin fot samt området kring foten och gör något som man inte är van vid. Överbelastningen uppkommer eftersom foten inte är van vid den mängden belastning som man utsätter den för. Dessutom har man svårt att fördela kraften över hela foten, vilket resulterar i att samma del av foten får ta all belastning hela tiden. Vid upprepat nötande och fortsatt träning växer besvären fram över en tid.
Vem som helst kan få besvär med hälsporre. Den som tränar regelbundet och helt plötsligt får för sig att drastiskt öka sin träningsmängd, eller den som ska börja träna efter en längre vila. Man ger inte kroppen tid att vänja sig vid den ökade belastningen.
– Normalt söker patienterna sig till oss när det har gått lite för lång tid. Ju tidigare man tar tag i sina besvär och söker hjälp, desto snabbare blir man av med dem.
Vanligaste symptom?
Ett klassiskt symtom vid hälsporre är smärta under foten när du kliver upp ur sängen på morgonen. Smärtan sitter lokalt under foten in mot hälen och kan upplevas som skärande och huggande. Anledningen kan vara att du under natten när du har sovit, har avlastat foten. Den har blivit stel och musklerna har slappnat av. När du ställer dig upp och ska börja gå så belastar du foten och smärtsignaler skickas till hjärnan om att det gör ont.
Smärtan avtar lite ju mer du går. Smärta som inte sitter i under foten in mot hälen, utan lokaliserar sig till andra delar av fotsulan, kallas normalt för plantar heel pain eller plantar foot pain. Smärtan som uppkommer då kan komma från din hälkudde eller från muskler och leder som är överansträngda pga andra anledningar.
Hur kan jag lindra hälsporre?
Hälsporre gör oftast ont vid belastning. Orsaken till besväret är ofta att funktionen i och runt foten inte är optimal. Det finns sätt hur du själv kan påverka och förbättra dina besvär.
– Vila eller aktiv vila är ett enkelt sätt att bli av med smärtan. Till en början kan man minska belastningen som provocerar smärtan, ex hoppa hopprep, springa, gå i hårda skor. Problemet med vila är dock att det gör besvären bättre för stunden, men inte över längre tid.
– Man kan köpa en hälkil eller en hälkopp för att avlasta fotens dämpning när man går och rör sig i sin vardag. Flytta med koppen eller kilen när du byter skor.
– Att tejpa foten med medicinsk sporttejp kan avlasta besvären. Det finns bra och utarbetade tejpningar hur man kan tejpa en hälsporre för att få bästa möjliga avlastning.
– Förbättra din funktion i foten och underbenet. Stärk alla dina muskler och få igång rörlighet i alla leder för att göra din fot funktionell igen.
Kan man förebygga och behandla hälsporre?
Ja, smärta under foten går att förebygga och behandla. Foten och underbenet har en mängd muskler och leder som alla ska fungera och arbeta. Du minskar risken för att få besvär med hälsporre eller plantar heel pain genom att ha starka och fungerande muskler, samt rörelse och funktion i alla leder i underben och fot.
Det är därför väldigt viktigt att du tränar upp styrka kring din fot och ditt underben samt håller igång din rörlighet i lederna.
– Vi på Naprapatlogik möter dagligen personer med dessa besvär. Vi har en bred arsenal av övningar och rehabilitering för dig. Dina besvär kan skilja sig från någon annans och därför kan era program se helt annorlunda ut. Kontakta oss för vidare hjälp.
– Många har någon gång i livet stukat foten. De har fått träningsprogram för hur de ska rehabilitera sin fot efter stukning, men oftast rinner rehabiliteringen ut i sanden och man haltar och kompenserar tills smärtan är borta.
Problemet är då att man stelnar till i sina leder och minskar funktion i muskler som man har svårt att aktivera. Över en tid ändrar man sin fotnedsättning och foten ändrar sin normala funktion. Detta kan över tid göra att du får problem med ex din fot, pga snedbelastning och att du överbelastar andra delar av foten.
Så boka en tid hos oss och kolla upp om du har ont innan det blir värre och krävs längre behandling för att du ska bli av med dina problem.