IMPINGEMENT
Eller inklämningssmärta i axelleden. axelleden är en led som arbetar hårt och mycket. Leden är gjord för att arbeta i många olika vinklar, framförallt framför kroppen men även över huvudet och i vissa fall bak på ryggen. Det är den typ av led som kallas för kulled.
IMPINGEMENT
För att axeln ska kunna utföra alla rörelser och samtidigt vara stabil så behöver den en mängd muskler, senor och ligament.
Musklerna har mer eller mindre utrymme för att kunna röra sig fritt. Muskeln som heter Supraspinata, är den muskel som har en mer otacksam uppgift. Den kan ibland bli inklämd och göra ont i samband med att du ska lyfta armen över huvudet. I den trånga passagen i axeln finns även en slemsäck som kan bli inklämd. Den vanligaste anledningen till att smärtan uppkommer är överbelastning. Du gör något som du inte brukar göra, lite för mycket. Denna typ av överbelastning är den som kallas för impingement eller inklämningssyndrom.
Vad är impingement / inklämningssyndrom
Impingement är en diagnos som innebär att någonting har blivit inklämt. Besväret är ett av de vanligaste besvär som personer söker för, och orsakas av att en slemsäck alternativt senan från supraspinatusmuskeln blir inklämd. Området kring denna del av axeln är trångt och därför är den lätt att överbelasta. Tillståndet är ofarligt, men kan orsaka smärta och besvär.
Vanliga sympton
Symtomen vid inklämningssyndrom uppkommer generellt när du rör armen, och då framförallt när du lyfter armen utsträckt i axelhöjd och upp över huvudet. Besvären provoceras som mest vid dessa rörelser då strukturerna runt axeln är som mest inklämda i den rörelsen.
Smärtan kan vara huggande i vissa rörelser och ibland fortsätta som molande en kort stund efteråt. Smärtan brukar lokalisera sig till utsida/framsida axel och ibland går den ner mot utsidan av överarmen.
Vad beror det på?
“Too much too soon” är en av de absolut vanligaste anledningarna. Att du gör något som du inte brukar göra utan att din kropp hinner vänja sig. Du överanstränger din kropp.
Impingement kan uppkomma över en tids överansträning, när du exempelvis ska skruva upp nya hyllor i garaget. Du arbetar med armarna över huvudet och kommer med det att vara i en position som du inte är van vid. Du håller på flera dagar för att få upp alla hyllor och i samband med det kommer dina besvär.
En akut uppkommen impingement kan exempelvis bero på att du ska lyfta upp något tungt över huvudet och lägga det på en hylla. Du har svårt att hålla och får trycka till hårt, i en för armen dålig position. Det nyper till och smärtan uppkommer plötsligt och instinktivt.
– I oktober/november kommer de som har krattat löv hela hösten och på våren kommer de som har sopat grus på vägarna efter att sista snön har smält bort. Dessa patienter ingår i den grupp som inte är vana att arbeta med axlar och armar i dessa positioner. De gör något som dem normalt inte gör och besvären är ett faktum, säger Christoffer Andell, Naprapatlogik
Hur undviker jag det?
Undvik att provocera din onda axel i den akuta fasen. Om en viss övning eller position gör ont, undvik den övningen. Om det gör ont att pressa upp något över huvudet, avvakta med den övningen tills vidare.
Om du provocerar dina besvär kommer de inte bli bättre. När din kropp signalerar att något gör ont, sluta med den övningen, fundera varför det gör ont. Stärk dina svagheter och öka din rörlighet i de delar av kroppen som är stela.
Din axel, skuldra och bröstrygg hör ihop. Det är inte så svårt att förebygga för att undvika och minska risken att få besvär med impingement. Axeln är till för att röra sig i många olika vinklar. Det är därför bra att träna och stärka axeln i många olika positioner, både med armarna vid sidan av kroppen, men också över huvudet. Att träna styrka och rörlighet kring skuldran och bröstryggen är lika viktigt för att hjälpa axeln.
– Jag träffar dagligen patienter med vanligt förekommande axelbesvär som uppkommit av okänd anledning. Många av dessa patienter har god rörlighet i sina axelleder, men nedsatt funktion och rörlighet kring skulderbladet och bröstryggen. När dessa patienter tränar upp sitt skulderblad och sin rörlighet i bröstryggen tillsammans med sin axelled så blir de väldigt mycket bättre, säger Christoffer Andell, Naprapatlogik.
Vi är skapta för att kunna röra oss med våra armar över huvudet. Vi kommer ursprungligen ifrån att hänga träd och kasta saker. Tyvärr är det något som med tiden har blivit mer ovanligt. Idag sitter vi vid våra datorer och med våra telefoner. Vi är nästan aldrig med armarna över huvudet längre.
Förebyggande åtgärder för att minska risken att drabbas av överbelastade axlar kan vara att hänga ut axlarna, att gör övningar som inkluderar armarna över huvudet.Hur behandlas det?
Det finns många behandlingstekniker för impingement. Vi på Naprapatlogik stirrar oss inte blinda på din onda axel utan ser över din funktion kring din skuldra och din bröstrygg. Att behandla muskler, öka rörlighet i leder och ge dig övningar som du kan göra hemma ser vi som den bästa medicinen för dina besvär.
Vila hjälper generellt inte. Vila hjälper när du vilar, men besvären kommer oftast tillbaka när du börjar röra armen istället.I vår behandlingsserie är vårt mål att du:
- ska bli smärtfri.
- ska öka din rörlighet.
- med träning och övningar ska minska risken för att få problem igen. Du ska utan besvär kunna arbeta med dina armar framför dig och över huvudet.
Vårt tips till dig är att börjar du få problem, vänta inte med att höra av dig. Ju tidigare du får hjälp med dina besvär desto snabbare blir du av med dem! Sök upp en terapeut som vill få igång dig och få din axel att bli funktionell. En terapeut som rekommenderar dig att avlasta och vila, skulle vi inte rekommendera. Lagom dos med rätt träning och övningar kommer gör dig bäst!
Kan jag träna med impingement?
Det finns mängder med bra träningstips på nätet! Det svåra med internet och all information som du finner där, är att du inte vet vad som är bäst för just dig. Det finns övningar som fungerar perfekt för en person, men som ger dig mer smärta när du utför den.
– Vi på Naprapatlogik kan hjälpa dig att sätta ihop ett bra träningsprogram för att du ska bli kvitt din impingement. I ett normalt program för besvär med impingement ingår, styrka runt axel, skuldra och bröstrygg men också rörlighet. En viktig del är också att successivt vänja in kroppen vid positioner som den inte är van vid, ex att arbeta med armarna över huvudet.
Vårt mål i vårt träningsprogram som vi sätter ihop speciellt för dig är:
- Att du ska bli smärtfri.
- Att du ska blir starkare i och runt din axel.
- Att du ska kunna röra din armar framför, bakom och över kroppen utan att du känner obehag eller smärta.
- Att du ska kunna gå till gymmet eller till din träning och känna dig trygg och att du har kontroll på din kropp.