Meniskruptur

Meniskskada är en av de mest förekommande knäskadorna. Meniskerna – två broskstrukturer i form av halvmånar som sitter mellan lårbenet och underbenet – fungerar som stötdämpare i knäleden. De skyddar knäet från kraften av vardagliga aktiviteter som gång, löpning och hopp. När dessa strukturer skadas kan det orsaka betydande smärta och funktionshinder.

Hur uppstår en meniskskada?

En meniskskada kan uppstå på ett antal sätt. Ofta är det resultatet av en plötslig, vridande rörelse när foten är fast i marken – som kan hända under sportaktiviteter som fotboll, basket eller skidåkning. Även om meniskskador är vanliga inom sport, kan de också uppstå under vardagliga aktiviteter, som att lyfta ett tungt föremål eller ens när man reser sig från en sittande position.

Vad för skador kan man få på menisken?

Skador på menisken kan variera i allvarlighet från en lätt sträckning till en total ruptur. Här är några av de vanligaste typerna av meniskskador:

 • Menisktår: Detta är en spricka i brosket. Ett tår kan vara litet och på ytan, eller det kan vara ett djupt tår som delar menisken.
 • Meniskruptur: Detta är en fullständig bristning av menisken. Det kan inträffa på egen hand eller i samband med andra knäskador, som en korsbandsskada.
 • Degenerativ meniskskada: Detta är när menisken bryts ner över tid, ofta på grund av ålder eller slitage. Det kan leda till en tunnare, svagare menisk som är mer benägen för skador.

Vad är symtom på meniskskada?

De vanligaste symptomen på en meniskskada inkluderar:

 • Smärta i knäet, särskilt när du rör dig eller viker det
 • Svullnad
 • En känsla av att knäet “låser sig” eller inte kan röra sig smidigt
 • Svårigheter att röra knäet genom hela rörelseomfånget
 • En känsla av att knäet ger vika

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att söka medicinsk rådgivning.

Hur kan en naprapat hjälpa mig vid en meniskskada?

Naprapater är specialiserade på muskuloskeletala tillstånd, inklusive meniskskador. De kan hjälpa till att diagnostisera skadan och utveckla en behandlingsplan som är anpassad till dina specifika behov. Denna plan kan innefatta:

 • Manuell terapi för att lindra smärta och förbättra rörligheten.
 • Rehabiliterande övningar för att stärka musklerna runt knäet och förbättra dess funktion.
 • Rådgivning om aktivitetsmodifikation och skadeförebyggande tekniker.

 

Behandla ditt meniskskada hos Naprapatlogik

Naprapatlogiks naprapati i Sollentuna har vi stor erfarenhet av att behandla meniskskador. Vi arbetar tillsammans med dig för att återställa funktionen i ditt knä och hjälpa dig att återgå till dina vanliga aktiviteter så snabbt och säkert som möjligt. Om du misstänker att du har en meniskskada, tveka inte att kontakta oss för en bedömning och behandling.

Vi finns även som naprapatklinik i Täby, Näsbypark, Rotebro, Upplands Väsby och Roslags Näsby.

FÖRSÄKRINGSBOLAG VI SAMARBETAR MED