TENNISARMBÅGE

Tennisarmbåge, lateral epicondylit eller musarmbåge som det också kan kallas. Flera namn för samma diagnos. Har du besvär kring utsidan av armbågen när du spänner upp handen, spelar tennis eller skriver på datorn så kan du ha drabbats av “tennisarmbåge”. Besvären beror ofta på en överansträngning i de underarmsmuskulatur som spänner upp fingrar och handled. Vanliga orsaker till besväret är monotont arbete framför datorn, ökad dos tennis eller padel.

Tennisarmbåge

Hos oss på Naprapatlogik finns den hjälp som du behöver för att bli av med dina besvär.

  • – Tennisarmbåge har blivit ett samlingsnamn för en smärta kring utsidan av armbågen, som kan orsakas av en massa olika anledningar. Hantverkare eller mekaniker som dagligen använder sina underarmar får besvär med detta. Personer som spelar tennis, padel, badminton och bordtennis är en annan grupp. Tennisarmbåge är en vardagsdiagnos som kan drabba alla.

    Vi möter och hjälper dagligen patienter med detta besvär säger Christoffer Andell på Naprapatlogik.

    VAD ÄR TENNISARMBÅGE??

    Musklerna som spänner upp handled och fingrar fäster in kring utsidan av armbågen. När du ex ökar din träningsdos i tennis eller jobbar över framför datorn belastar du musklerna mer än de är vana vid. Detta kan leda till en överansträngning och en irritation där muskelsenan fäster in i benet, det vi kallar för seninfästning.

    Tennisarmbåge eller musarmbåge är inget som kommer över en natt. Besvär och smärta kommer över tid och brukar bli värre ju längre man väntar innan man söker hjälp. Det är helt ofarligt, men kan vid mycket besvär ge smärta vid lätt aktivitet.

    En överansträngning beror ofta på faktorer som vi själva gör och som kroppen reagerar negativt på. Som att vi gör något för mycket eller för lite. Det är vanligt att människor som arbetar med repetitivt arbete såsom hantverkare, elektriker eller frisörer drabbas av överansträngningar. Eller människor som har stillasittande arbete och som sedan chockar kroppen på gymmet eller tennisbanan vilket resulterar i överansträngning. Det är därför av vikt att låta en duktig terapeut utreda orsaken bakom det uppkomna besväret för att kunna modifiera träningen eller ergonomin på arbetet.

    VAD BEROR TENNISARMBÅGE PÅ?

    Många besvär i kroppen brukar uppkomma för att kroppen inte är van vid aktivitet och rörelse kring området.

    Ett exempel kan vara att du inte sprungit på flera år. Helt plötsligt får du för dig att ge dig ut i löpspåret. Det var så roligt att vara tillbaka ute i skogen igen, så du springer varje dag i 5-6 dagar. Som ett brev på posten kommer ofta besvär med någon av hälsenorna då de inte är vana vid belastningen som du utsätter dem för.

    Ett annat exempel skulle kunna vara tennis. Efter många års vila eller vid ökad träningsdos så ökar du belastningen på musklerna i armen som i sin tur nöter på senor som fäster in kring armbåge och plötsligt har du drabbats av tennisarmbåge.

    Det du utsätter din kropp för är det som vi kallar “Too much, too soon”. Du gör något som kroppen inte är van vid.

    Du gör det dessutom för mycket och för ofta, utan att kroppen hinner vänja sig.

    När du börjar med något som du inte har gjort på länge eller som är nytt för dig så får du ge kroppen lite tid att vänja sig. Ha tålamod! Din kropp kommer vänja sig bättre, bli starkare och hålla längre.

    Ett annat vanligt exempel på varför man får tennisarmbåge är nedsatt rörlighet i bröstrygg, axel eller handled. I dagens samhälle är vi stillasittande större delen av dagen vilket ofta resulterar i stelhet och trötta muskler. Vi fastnar lätt i en ihopsjunken position med gamnacke. Detta är inte särskilt gynnsamt när man sedan kliver ut på tennisplanen och ska ta ut mycket rörelse i arm, axel och bröstrygg för att hämta kraft. Brister rörligheten någonstans där på vägen kompenserar vi det med att ut mer rörelse på ett annat ställe, exempelvis handled och underarm. Detta skapar överansträngning i underarmens muskler. Därför är det av stor vikt att reda på vad problemet grundar sig på för att motverka att det kommer tillbaka i framtiden. Ta hjälp av oss på Naprapatlogik för att utreda just dina besvär.

    VILKA ÄR SYMTOMEN PÅ TENNISARMBÅGE?

    Har du smärta och symtom på utsidan av armbågen som strålar ner mot underarm och hand likt bilden ovan, då kan du börja tänka i banorna kring tennisarmbåge. Smärta uppkommer oftast när du sträcker armen fullt, vrider i underarm samt böjer upp handleden. Smärtan upplevs oftast som huggande kring armbågen och då oftast när du släpper ditt grepp. Vilovärk som upplevs som molande kring armbågen är inte helt ovanligt. Beroende på hur länge du har gått med dina besvär, desto mer påverkad blir du när du rör och vrider armbåge och underarm.

    – Mest besvär upplever du i vardagen, exempelvis när du ska greppa kaffekoppen, vrida om nyckeln i låset hemma eller skruva åt en mjölkförpackning. Vissa har besvär när det kommer tryck över armbågen, vilket kan leda till besvär med sömn då du omedvetet sover på armen.

    För diagnostisering krävs ingen röntgen eller MR utan en god och noggrann undersökning av en utbildad naprapat. Besvär som t.ex musarm eller andra besvär kring axeln kan ge smärta ner i arm och ibland ge symtom likt tennisarmbåge.

    Tennisarmbåge eller musarm är ofarligt och kräver ofta en utvärdering av provocerande faktorer i vardagen och på fritiden för att förstå det som utlöste besväret i första början. Därifrån kan vi lägga upp en individuell plan för hur du på enklast sätt kan avlasta armbågen och med enkla övningar börja stärka upp den.

    KAN JAG FÖREBYGGA TENNISARMBÅGE?

    Tennisarmbåge är namnet på ditt besvär och smärtan är ofta lokaliserad till armbågen, men det betyder inte att det bara är muskler kring armbågen som behöver tränas.

    För att minska risken för att få problem med tennisarmbåge är det viktigt att ha en god rörlighet i leder kring handled, armbåge, samt vidare upp mot axel/skuldra och ryggrad. Förutom rörlighet behöver du vara stark och uthållig och därför behöver du träna. Inte bara armen utan hela kroppen. För dig som utövar racketsporter behöver du vara rörlig och stark i armen, både med armen lyft över och under huvudet. Därför är det viktigt att du tränar muskler runt axel, skuldra, rygg och inte bara i armen.

    Det är viktigt att avlasta armbågen vid besvär, men sluta inte använda din arm. Det kommer bara att göra dig mer stel och du kommer till slut att blir svagare i armen. Att göra rörelser och övningar som ger smärta brukar vi avråda från. Rörelser och övningar som smärtar brukar generellt bara irritera mer, men det finns självklart undantag. En del av övningarna som du får med dig hem efter ett besök hos oss kan provocera dina besvär och det vet vi om, men då är det under kontrollerade former.

    – Jag upplever ofta att patienter med tennisarmbåge blir snabbare bättre när jag lättar på spänningar kring axeln, skuldran och underarmen säger Christoffer Andell, Naprapatlogik.

    Att bli stark i andra leder runt omkring armbågen är av stor vikt för att undvika att drabbas av tennisarmbåge.

    Men att stärka upp lokalt kring armbågen är också viktigt för att skapa tålighet i de strukturer som vanligtvis påverkas. Underarmens muskler fäster över handleden eller hela vägen ut i fingrarna vilket betyder att våra handrörelser styrs av de muskler som fäster över armbågen. Våra händer använder vi dagligen i små och stora rörelser och kräver träning precis som alla andra muskler i kroppen. Ett enkelt sätt att träna underarmens muskler är hantelträning. Men har man inte tillgång till hantlar går det lika bra att fylla en vattenflaska eller ta ett mjölkpaket. Gör handens alla rörelser med en vikt i handen för att stärka upp underarmen.

    FINNS DET NÅGOT BEHANDLING FÖR TENNISARMBÅGE?

    Vid uppkommet besvär av tennisarmbåge, är det som alltid bättre att söka i tid. Det hjälper inte att du går och väntar. Att vila bort en tennisarmbåge går inte. Vilan gör dig smärtfri när du vilar, men så fort du börjar träna igen så kommer smärtan och besväret att komma tillbaka.

    Vi på Naprapatlogik hjälper dagligen patienter som besväras av tennisarmbåge. Vi lägger upp en plan förbehandling och träning. Vi behandlar och avlastar besvären och kommer med tips på bra träning. Vårt mål med behandlingarna är att vi ska bli som ett team med våra patienter. Hjälp till självhjälp helt enkelt.

    Patienter som söker sjukvården för besvär med tennisarmbåge brukar ofta få höra att besväret normalt läker ut av sig självt. Det kan ta upp till två år för en tennisarmbåge att läka. Hos sjukvården kan du få hjälp med sjukgymnastik, kortisoninjektioner och smärtstillande. Kortisoninjektioner och smärtstillande hjälper endast med att lindra smärtan tillfälligt. Läkningstiden och läkningsförlopp påverkas inte av injektionerna.

    Om besvären inte ger med sig efter en längre tid kan man sättas upp i kö för operation. Operationen som görs vid tennisarmbåge kallas normalt för; Homans operation.

    – Tyvärr tror patienterna ofta att operation är den enkla vägen för att bli av med sina besvär. Så är inte fallet. Dels ska du ha gått länge med dina besvär och sen ska du rehabilitera efter operationen. Tiden innan och efter operation kommer att göra ont, så varför inte ta tag i problemen direkt?

    Vi använder manuella tekniker tillsammans med träning för att få ett långsiktigt resultat. Olika muskel- och ledtester används för att säkerställa diagnosen men även ge oss en ledtråd om vad som är relevant att behandla.

    En naprapat använder många olika behandlingstekniker för olika ändamål. Till exempel mjukdelsbehandling för att släppa på muskulära spänningar såsom massage, triggerpunktsbehandling, dry needling eller stretching. Men även olika ledtekniker för att öka rörlighet i områden som är inskränkta så som manipulation och mobilisering.

    Tillsammans med noga utvalda tekniker, ett individanpassat rehabiliteringsprogram och information till patienten uppnås långsiktiga resultat.

    HUR SKA JAG TRÄNA VID TENNISARMBÅGE?

    Din kropp har en massa olika delar och funktioner. Fortsätt att träna de delar av kroppen som inte gör ont.

    Kroppen mår bra av rörelse. Din tennisarmbåge mår bra av att du rör och tränar resten av din kropp. Ökad cirkulation och styrketräning kommer hjälpa till med läkningen av din tennisarmbåge.

    Tillsammans med träning av hela kroppen ska du också träna armbågen specifikt. Det finns bra och effektiva träningsprogram och övningar för just armbågen.

    Vid tennisarmbåge är det oftast senfästet som är påverkat. Senor gillar excentrisk arbete, dvs den fasen där muskeln förlängs, håller emot och bromsar rörelsen. För att arbeta excentriskt i underarmens muskler kan man ta hjälp av en hantel. Till exempel hålla i en hantel och ha underarmen vilandes på en bänk eller bord och böja i handleden med handryggen upp mot taket och sedan bromsa på vägen ner. Eller hålla i hanteln och arbeta i vridrörelser med handleden.

    Men i den akuta fasen kan det vara bra att som nämnt ovan träna andra delar av kroppen för att avlasta den smärtpåverkade kroppsdelen. Samt undvika den utlösande aktiviteten så som tennis, padel eller stillasittande arbete. Alternativ träning och rörelsepauser är en bra start för att minska smärtan. När smärtan sedan blivit bättre är nästa steg att börja skapa tålighet i underarmens muskler genom isolerade styrkeövningar med hantel till exempel. Men det kan vara av vikt att ta hjälp av en naprapat för att lägga upp ett relevant träningsprogram förjust ditt individuella besvär.

    PROGNOS

    Hur snabbt man återhämtar sig från tennisarmbåge är väldigt individuellt och beror på när i förloppet du tar tag i problemet eller söker hjälp. Ju längre tid du väntar desto längre blir återhämtningsperioden. Ta hjälp direkt när symtomen uppstår för att undvika långvariga eller återkommande besvär. Ibland kan det ta två år för en tennisarmbåge att läka men har besvären inte blivit långvariga än så kan det ta enstaka veckor eller månader att bli kvitt de.

    Tennisarmbåge är inte farligt men kan i olika grader hindra oss i vardagen eller på fritiden. Går man länge med detta eller fortsätter provocera så kan man drabbas av tendinos/tendinit vilket innebär senskada/inflammation i senfästet. Senor har sämre blodförsörjning än muskler och har därför längre läkningstid. Då kan det dröja många månader innan du blir helt symtomfri. Men söker du i tid blir förloppet kortare.